Fotomontasje bygg, Smolten AS Innhavet

Overhalla Betongbygg bygger topp moderne smoltanlegg i verdensklassen

Når smoltanlegget på Hamarøy står ferdig i 2018, er det Overhalla Betongbygg som har levert elementene. Kontrakten med Nordlaks er på nærmere 140 millioner kroner.

– Smoltanlegget på Hamarøy blir på hele 14 500 kvadratmeter. Det er like mye som to fotballbaner, det, smiler salgssjef i Overhalla Betongbygg, Kjell Bjarne Kjøglum. Oppdraget er det største noen gang for Overhalla Betongygg. 140 mann er i sving med oppdraget, som skal leveres i løpet av det kommende året.

– For å få på plass de 2200 elementene som må til for å bygge smoltanlegget, skal vi produsere 100 tonn hver dag i ett år. Produksjonen starter nå i april, fortsetter Kjøglum

Prosjektutvikler Karl Magne Grannes, Adm dir Arnt Ove AMdal og Salgssjef Kjell Bjarne Grannes - Overhalla Betongbygg
Prosjektutvikler Karl Magne Grannes, Adm dir Arnt Ove Amdal og Salgssjef Kjell Bjarne Grannes – Overhalla Betongbygg

Ny teknologi

I løpet av vinteren har Overhalla Betongbygg utviklet en ny produksjonsmetode som innebærer at det blir støpt plast inn i elementene. Prosjektutvikler Karl Magne Grannes forklarer:

– Alle flater som skal i befatning med vann, skal ha plast på begge sider av elementene, forteller Grannes Vi støper plasten rett inn i betongelementene. Dette er det ingen som har gjort før.

Plastikkmembranen – der fisken skal vokse opp – festes mekanisk til selve betongkonstruksjonen, og byggets betongvegg blir også kummens vegg. – Ved å integrere plastikk og betong på denne måten får vi ett og samme element både som vegg og kar, noe som er svært kostnadseffektivt og plassbesparende. Anlegget får også på denne måten ekstra lang levetid, det er enkelt å vedlikeholde og det sikrer god hygiene og dermed bedre fiskehelse, forklarer Grannes

Hovedpoenget er at man ønsker å ha en overflate i karene som er hygienisk og lett å holde ren. Vi har aldri bygd kar på denne måten før, fordi man har fått overflater og skjøter som har vært vanskelig å holde ren. Overhalla har klart å knekke en kode for hvordan karelementene skal føyes sammen uten at man får problemer med redusert hygiene/vaskbarhet. Når man har klart dette kan man også bygge kar som sparer plass og kostnader, ved at karveggene også er del av ytterveggene til bygget.

– Vi brukte all den erfaringen vi har fått fra de to andre smoltanleggene vi har bygget, på Reppen og Senja, da vi utviklet dette prosjektet, forteller Grannes.

– Sammen med Nordlaks har vi tatt det beste fra de to andre anleggene og optimalisert med den nye teknologien.

Eirik Welde, Daglig Leder i Smolten AS
Eirik Welde, Daglig Leder i Smolten AS

Viktig kontrakt

Overhalla Betongbygg jobbet i over ett år med prosjektet før de fikk kontrakten. For bedriftseier og administrerede direktør i selskapet betyr dette prosjektet mye:

– Vi er veldig glade for at Nordlaks igjen har gitt oss mulighet til å jobbe med dem, forteller Amdal. Dette er det tolvte bygget vi skal levere til Nordlaks.

For Overhalla Betongbygg innebærer avtalen en tredjedel av omsetningen i 2017. Kontrakten sikrer arbeid for 150 ansatte i mer enn ett år. Når smoltanlegget står ferdig i 2018, vil det sysselsette 20 personer på Hamarøy.