img_1075

Feiret betongpris med bløtkake

Betongelementprisen til Bodø og Overhalla.

Stormen Konserthus I Bodø sto ferdig høsten 2014. Det første du møter er en skinnende hvit betong – og marmorfasade fra Overhalla. Betongspesialistene i Overhalla har levert og produsert selve ansiktet utad og nå har prosjektet blitt tildelt den gjeve Betongelementprisen 2015.

Denne uken ble det kjent at Betongelementforeningen tildeler Betongelementprisen 2015 til utformingen av det nybygde konserthuset Stormen i Bodø. Selv om Byggherre Bodø Kommune og arkitektene i DRDH Architechts har høstet flere prestisjepriser for prosjektet, er det første gang Overhalla Betongbygg er med på et prosjekt som tildeles den gjeveste prisen innen betongbransjen. For administrerende direktør i Overhalla Betongbygg, Arnt Ove Amdal, har akkurat denne prisen vært et stort mål i en årrekke. Tidligere har bygg som Konserthuset i Stavanger, Vulkan Oslo og Kilden i Kristiansand mottatt prisen. – Det er helt fantastisk at vi er med på denne lagseieren for dette prosjektet, smiler Amdal stolt.

Satset høyt med nyinvestering

Under finanskrisen måtte betongprodusentene tenke nytt slik som mange andre bedrifter ble tvunget til å gjøre. Utfordrende marked og manglende prosjekter førte til at bedriften måtte snu seg mot nye markeder og gjøre vesentlige investeringer som ikke var planlagt. Nyinvesteringen som ble foretatt var en slipemaskin som har formet, slipt og børstet de hvite marmorfasadene som pryder storstua i Bodø. Overhalla Betongbygg hadde aldri før levert slipte og børstede fasader, da muligheten til å bli med på anbudskonkurranse dukket opp. – Vi pleier ikke å stå på perrongen når toget går, forklarer Amdal, men dette var jo et gedigent steg å ta. Jeg sov litt dårlig noen netter etter at anbudet gikk inn, ler han. Med ermene godt brettet opp og med et godt samarbeid med arkitekt og byggherre fikk de startet på den store jobben. – Det er klart at det var en stor omveltning for ansatte og for de som skulle prosjektere og konstruere dette. Vi har lært utrolig mye og det var veldig interessant å jobbe så tett med arkitektene både når det gjelder utforming av betongfasadene og muligheten for å utvikle produktet enda bedre. Nå i etterkant har vi levert mange bygg med slipte og børstede fasader og det har definitivt vært en god investering for oss, avslutter Amdal.

I juryens begrunnelse blir det lagt vekt på at betongelementene er tilpasset det nord-norske lyset og klimaet. Arkitektene fra DRDH i London er meget godt fornøyd med valget av norskproduserte og kortreiste betongfasader. De gjorde mange undersøkelser før valget falt på elementer fra Overhalla. – Overhalla var veldig imøtekommende, fleksible og innstilte på å produsere og levere den beste fasadetypen sammen med oss, sier Ewan Stone i DRDH Architechts. Det var viktig for oss å finne en leverandør som kunne gi oss ulike prøver og tester før vi tok avgjørelsen. Det gjorde de i Overhalla. Vi ønsket en bygning som fortsatt vil se bra ut å gjøre innbyggerne stolte i 50 eller 100 år frem i tid.

Felles produktutvikling

Samarbeidet førte til at de sammen utviklet et dreneringssystem som gjør at bygget er rustet for det arktiske været. Amdal mener at slikt samarbeid er typisk for industrimiljøet på Skogmo og er svært viktig dersom industribedrifter i distriktet skal klare å hevde seg mot konkurransen fra utlandet. – Det er viktig å være innovativ og framoverlent. Vi må bruke de mulighetene vi får godt. Vi synes det er viktig å vise at bedrifter som er lokalisert i distriktene har like store muligheter til å hevde seg og levere god kvalitet i alle typer prosjekter.

Feiring for alle ansatte

Mandag var det tid for å suge litt på karamellen for alle ansatte i Overhalla Betongbygg. Sjefen inviterte til felles feiring og kakefest til ære for Betongelementprisen. – Vi må huske at dette er en lagseier. Uten kompetente og engasjerte ansatte hadde vi ikke klart å få til dette og selv om vi er i en hektisk periode må vi ta oss tid til å feire seiere som kommer vår vei, avslutter Amdal.