Innovasjonspris til Overhalla

De tre Overhalla baserte bedriftene Overhalla Betongbygg, Grannes VVS og Overhalla Hus ble torsdag tildelt innovasjonsprisen for sitt passivhusprosjekt under Næringskonferansen i Namsos. I konkurranse mot Anteo AS og Skamik, ble deres felles passivhusprosjekt trukket frem som spesielt nyskapende.

God planlegging og godt samarbeid

I 2009 gikk de tre bedriftene sammen om å inngå en OFU-kontrakt (Offentlig forskning og utvikling), med støtte fra Sintef Byggforsk, om å utvikle en ny type passivhus. Etter en passivhus konferanse i Trondheim begynte ballen å rulle da det kom frem at husene brukte mer energi enn de skulle. – Dette synes vi egentlig var ganske merkelig og vi ønsket å se nærmere på dette sammen, sier daglig leder i Overhalla Hus, Jomar Sagmo. Sammen begynte de tre bedriftene å planlegge og bygge et felles leilighetsprosjekt på Skage i Overhalla hvor de nye løsningene er testet ut. Det nye med dette bygget er at veggene er mye tynnere enn det som er vanlig på passivhus. Standarden er 40 – 45 cm, men tykkelsen på veggene på leilighetene på Skage er bare 25 cm.

Om vinneren av årets innovasjon i Namdalen sier juryen; – Vinneren er med i et dynamisk miljø hvor tradisjonelle metoder kombineres med nytenking i et sterkt fellesskap på tvers av bransjer og konkurrenter mellom. De har utviklet en ny type passivhus hvor løsningen er bruk av et tynt isolasjonsmateriale som benyttes i blant annet flyskrog og romfart. Målingene i de seks leilighetene som er oppført, har vist svært gode resultater, uttalte Ulrik Hammervold på vegne av Innovasjon Norge og juryen.

– Vi er selvsagt svært stolte over prisen og prosjektet og synes det er flott at det legges merke til, sier Arnt Ove Amdal i Overhalla Betongbygg. – Vi har jo presentert prosjektet flere plasser, og tilbakemeldingene tyder på at mange synes prosjektet er unikt og fremtidsrettet. Dette er noe vi øsnker å fokusere på også i fremtiden sammen med bedriftene som er tilknyttet industrimiløet på Skogmo i Overhalla. – Det er viktig for oss å være med på nyskaping og være med på å bidra til nye og spennende løsninger i byggebransjen i fremtiden, sier Amdal.