Bygger Bodø i betong

Når Stormen Kulturhus i Bodø står ferdig høsten 2014, er det betong fra Overhalla som binder fasaden sammen. Betongspesialistene i Overhalla Betongbygg har produsert og levert selve ansiktet utad, og arkitektene fra DRDH Architechts i London er godt fornøyd med sitt valg av norskprodusert betong.

Kulturkvartalet i Bodø har en prislapp på 1,2 milliarder og vil være et viktig signalbygg i Nord-Norge i årene fremover. Overhalla Betongbygg (tidligere OCEM) vant den harde konkurransen om å levere fasader, en kontrakt til en verdi i overkant av 50 millioner.  Det britiske arkitektfirmaet DRDH vant i 2009 konkurransen med mange andre om å lage Bodø sin nye stolthet. Det er deres desidert største prosjekt i Norge og de gjorde mange undersøkelser før valget falt på den norskproduserte betongfasaden fra Overhalla.

Valgte hvite marmorfasader

– Vi ønsket å lage fasaden ut av store elementer, nesten som et forhistorisk monument, sier Richard Marks i DRDH Architechts. Med prefabrikkerte elementer i betong kunne vi lage store vegger med lite luft mellom. Vi ønsket også at fasaden skulle tåle det røffe klimaet ved Bodø havn slik at det vil se like fint ut også om mange år. I tillegg er betongfasadene 11 cm tykke i forhold til steinfliser som kun vil bli omtrent 2 cm og den er enklere å reparere dersom det oppstår skader.

Administrerende direktør i Overhalla Betongbygg, Arnt Ove Amdal bekrefter det Marks sier.  – I de siste årene har vi vært med på å bygge mange store bygg i Bodø. Nybygget på Bodø videregående skole og sykehuset Nordland er av de største prosjektene og betongens egenskaper passer perfekt inn i det nord-norske klimaet, sier Amdal. – Betong tåler ekstremt mye vær og vind og trenger svært lite vedlikehold. Når vi nå i tillegg kan levere skreddersydde fasader tør vi påstå at betong er et materiale som passer alle typer bygg.

Mange muligheter ved bruk av betong

Richards Marks mener også arkitekter bør bli mye mer oppmerksomme på de mulighetene man har med å bruke betong.  – Betong er et skulpturelt materiale som kan formes til enhver fasong og farge, sier Marks. Vi fant ikke noe annet materiale som kunne ta oss til den visjonen vi hadde for bygget i Bodø og det er fantastisk at vi fant det hos en norsk leverandør.

Samarbeidet har ført til at de sammen har utviklet et dreneringssystem som gjør at bygget er rustet for det arktiske været.  Amdal mener at slikt samarbeid gir gode muligheter for produktutvikling og gjør at norske betongaktører kan markere seg i konkurransen med de utenlandske aktørene.  – Det er viktig å være innovativ og framoverlent. Konkurransen er hard og vi må bruke de mulighetene vi får godt, sier Amdal. Vi synes det er viktig å vise at bedrifter som er lokalisert i distriktene har like store muligheter til å hevde seg og levere kvalitet i alle typer prosjekter.

I fjor omsatte Overhalla Betongbygg for 206 millioner kroner og leverte et resultat på omtrent 5 millioner.  Overhalla Betongbygg er en del av Overhalla Gruppen, hvor Overhalla Hus, Overhalla Transport og Overhalla Mekaniske inngår. Som en del av en større satsing har Overhalla Betongbygg startet avdelingskontor i Trondheim.  – Vi liker å sette oss nye mål og har tro på at vi klarer å nå nye høyder sammen med de andre selskapene i Overhalla Gruppen, avslutter Amdal.

Byggingen ved Stormen Kulturhus i Bodø er nå i sluttfasen for Overhalla Betongbygg sin del. I desember løftes de siste betongelementene på plass, over 30 meter over bakken. Bodø blir bygd i betong og nye prosjekter står for tur.

Les saken i desemberutgaven av Byggeindustrien